Energielabel

Hoe kom ik aan een energielabel voor mijn woning?

Heeft u als huiseigenaar nog geen energielabel, dan is er begin 2015 een voorlopig energielabel aan uw woning toegekend. Op Zoekuwenergielabel.nl kan iedereen aan de hand van postcode en huisnummer controleren welk (voorlopig) energielabel een woning heeft.

Voorlopig energielabel

Het voorlopige energielabel is slechts indicatief en is gebaseerd op al bij de overheid bekende gegevens, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Het voorlopige energielabel is dan ook een inschatting. Met tussentijdse veranderingen of aangebrachte isolatie voorzieningen wordt daarbij geen rekening gehouden.

Zodra een voorlopige label wordt omzet in een definitief label (wat voor de verkoper verplicht is bij een notariële overdracht) dan kunnen deze verbeteringen (zoals zonnepanelen, vloerisolatie of een geplaatste Hr-ketel) wel worden vastgelegd. Op basis van deze maatregelen kan het definitieve label anders uitvallen dan het voorlopig label.

Hoe kom ik aan een definitief label

U kunt als woningeigenaar online het voorlopige energielabel omzetten in een definitief energielabel. Wat moet u hiervoor doen?

  • Log met uw DigiD in op Energielabelvoorwoningen.nlEnergielabelvoorwoningen.nl
  • Controleer de woninggegevens en pas ze eventueel aan;
  • Voeg digitaal bewijs toe als er energiebesparende maatregelen zijn getroffen (bouwtechnisch rapport, factuur, foto’s);
  • Selecteer een erkend deskundige (op basis van tarief, klantbeoordelingen of reactietijd);
  • Verstuur uw gegevens.

Erkend deskundige controleert gegevens

De gekozen erkend deskundige (energieadviseur, makelaar of bouwtechnisch specialist) controleert de gegevens vervolgens op afstand en overlegt - indien nodig - met u over de aangeleverde gegevens. Deze deskundige komt dus niet bij u thuis langs.

Zodra alle gegevens zijn goedgekeurd ontvang u het definitieve energielabel per mail van de Rijksoverheid en vindt de registratie van het definitieve label automatisch plaats. Het definitieve label ontvang u in de regel binnen enkele dagen.

Hoe snel ontvang u het definitieve energielabel

Dat hangt af van:

  • de kwaliteit van het aangeleverde bewijsmateriaal;
  • de reactiesnelheid van de erkend deskundige.

Wat is de geldigheid van een definitief energielabel

Het definitieve label blijft (net als het energielabel dat voor 2015 is afgegeven) 10 jaar geldig.

Tussentijds wijzigen van label

Je hebt al een energielabel en wilt dit vernieuwen omdat je inmiddels bijvoorbeeld extra energiebesparende maatregelen hebt genomen. Ook dit kun je online regelen via Energielabelvoorwoningen.nl.

Kosten energielabel

Een voorlopig energielabel is gratis. Het huidige dedinitieve energielabel kost hooguit enkele tientjes. Dit zijn de administratiekosten van de erkend deskundige.

En als het online aanvragen niet lukt

Lukt het je niet om online uw definitieve energielabel aan te vragen? Bijvoorbeeld omdat je geen internet hebt, of omdat de woningeigenaar is overleden en je niet kunt inloggen met DigiD? Dan kun je contact opnemen met de helpdesk energielabel: telefoonnummer 0800-0808 of via e-mail met de helpdesk@energielabel.nl.

Direct een boete bij het ontbreken van een energielabel 

Vanaf 3 juli 2019 geldt een vernieuwd boetebeleid bij het energielabel voor woningen van kracht. Woningverkopers krijgen direct een boete als het energielabel ontbreekt. Voorheen was dat een voorwaardelijke geldstraf.

Verkopers van woningen moeten bij een transactie een geldig energielabel beschikbaar stellen aan de koper. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legt voortaan een bestuurlijke boete op. Hierbij krijgt de verkoper géén mogelijkheid meer om de overtreding achteraf te herstellen.

Hoogte boete
Ook de hoogte van de boetes is veranderd. Als het label ontbreekt, kan de ILT voortaan een boete geven van € 170,- aan particulieren en € 340,- aan organisaties. Momenteel heeft ruim 90% van de verkopers een energielabel beschikbaar bij de verkoop van de woning.

Neem contact op